Prof. Alejandro Saiz Arnaiz has launched several activities related to European studies. These activities include the organization and participation in conferences, seminars and courses.

• 14 September 2016. Participation in the debate of the state of the European Union in the headquarters of the European Commission in Barcelona.
  • 29 September 2016. Prima Lezione di Diritto in the Dipartimento di Scienze Giuridiche of University Roma Tre: “I ruolo dei giuristi nella integrazione europea”.
  • 23 March 2017. Conference “La Unión Europea y los derechos de las personas con discapacidad” en Discapacitat Intel·lectual Catalunya (DINCAT).
  • 27-29 March 2017. Director of the course “La aplicación judicial del Derecho de la Unión Europea y del Convenio Europeo de Derechos Humanos”, Consejo General del Poder Judicial.
  • 5 May 2017. Lecture “La Unión Europea y el Convenio Europeo de Derechos Humanos” in the Máster en Gobernanza y Derechos Humanos, Universidad Autónoma de Madrid.
  • 26-28 April 2017. Three Seminars “Integrazione europea, giudici e diritti fondamentail”, LUISS University, Rome.
  • 27 October 2017. Seminar "I diritti fondamentali tra Corti Svranazionali e Stati. Europea e Marica a confronto", Università Milano-Bicocca, Milan.
  • 12 December 2017. Conference "Los derechos en el espacio de libertad, seguridad y justicia": entre la Carta y el Convenio", Centro de Estudios Jurídicos, Madrid.
  • 6 April 2018. Seminar "Obligaciones positivas y eficacia horizontal de los derechos fundamentales en el Convenio Europeo de Derechos Humanos", Universidad Autónoma de Madrid, Madrid.
  • 20 April 2018. Seminar "Corte europea dei diritti dell'uomo e impatto sui processi politici nazionali", Corte Constituzionale italiana, Rome.
  • 11 July 2018. Co-director with J.L. Ugartemendía, of the Summer Course "El futuro jurisdiccional de Europa", Universidad del País Vasco, Bilbao.