Back Metaheuristics Course

Metaheuristics Course

21 – 23 February 2018, Campus Ciutadella, Universitat Pompeu Fabra, Barcelona, Spain
05.04.2018

Metaheuristics Graduate Course

Metaheuristics are general high-level procedures that coordinate simple heuristics and rules to find high-quality solutions to difficult optimization problems. They are based on distinct paradigms and offer different mechanisms to go beyond the first solution obtained that cannot be improved by local search. They are frequently built upon a number of common building blocks such as greedy algorithms, randomization, neighborhoods and local search, reduced neighborhoods and candidate lists, intensification, diversification, path-relinking, and periodical restarts. Metaheuristics are among the most effective solution strategies for solving combinatorial optimization problems in practice and very frequently produce much better solutions than those obtained by the simple heuristics and rules they coordinate. They are designed to solve large-scale optimization problems that cannot be solved in reasonable processing time by the classic combinatorial optimization methods.

Lecturers

Christian Blum, Artificial Intelligence Research Institute, IIIA-CSIC

Angel A. Juan, Internet Computing & Systems Optimization Research Group – IN3, Universitat Oberta de Catalunya

Jésica de ArmasUniversitat Pompeu Fabra & BGSMath